Effekten av en effektförändring
Ja, kanske inte rent vapenfysiskt eller ballistiskt räknat utan snarare hur en förändring av vapenlagstiftningen hade påverkat oss i hobbyn. Som många vet så ligger det inom EU beredningsarbeten mot en gemensam vapenlagstiftning och en del av de nationella beredningsarbeten och remisser som varje land skickar in till EU har väckt frågor och funderingar ibland luftskyttar i alla EUs olika nationer.
Vad man inom EU vill forma är fyra olika kategorier (klassifikationer) på vapen, A, B, C och D.
En av de länder som har börjat tillämpa det här systemet är Frankrike och dessa nya EU-regler ersätter då de gamla nationella luftvapenreglerna med en effektbegränsning på 10 joule mellan licensfria och licenspliktiga vapnen.
Sålunda så ser det numera ut på följande sätt i Frankrike:
Category A covers military weapons such as tanks, bazookas and machine guns that are not available to the public. As a system of ministerial permit/‘end-user certificate’, would cover military equipment purchases in transit.
Category B is for Military Style Semi Automatics (MSSA) such as the Kalashnikov, M-16, handguns, etc. These items are heavily regulated and available only by special permit.
Category C covers sporting shotguns and rifles, including semi-automatics with a 3-5 shot capacity. These are quite easy to get for anyone obtaining a hunting or target shooting licence.
Category D is divided into two categories.
Category 1 is for single-shot or double-barrelled shotguns, and black powder firearms. Again, one needs a hunting or target permit for this.
Category 2 relates to pepper spray weapons, stun guns, air guns generating energy of 2-20 Joules and decommissioned firearms. One does not need a licence for these weapons, although one must be over 18 years of age. Air soft paintball markers are not regulated, as they fall below the 2-Joule energy category, Crossbows are also not regulated in France.
När det sedan gäller "mindre detaljer" så får varje land själv göra smärre avvikelser, om dessa kan motiveras av goda lokala/nationella skäl, exempelvis påvisbar ökad kriminell användning eller för att skapa en mjukare och mer konsekvent övergång mellan gamla och nya regelverk etc. Ett populärt exempel på detta är olika nationella särlagar som berör replikvapen och Airsoft som polismyndigheter rakt igenom hela EU förefaller ha problem med. Där har man ibland kompletterat den övergripande lagsiftningen med nationell lagstiftning som till exempel kan begränsa användningsmöjligheterna för Airsoft eller färgsättningen på replikvapen osv.
Hursomhelst..
En konsekvens av allt detta var att man i Frankrike plötsligt fick en licensfri gräns på 20 joule istället för 10 joule på sina licensfria vapen - en liten nätt fördubbling. Kraftfullare luftvapen, vanligtvis PCP, hamnade i kategori C. Självklart så är det tilltalande inte minst för luftvapenentusiasterna som fick en fördubblad effektgräns men vi här i Sverige fick ju över en natt en 3 gånger högre effektgräns på semiautomatiska vapen, helt utan att EU ens var inblandade - undrens tid är alltså inte förbi, ens nu 2015!
Dock så..
Samtidigt så finns det nationella krafter inom EU som hellre vill se en generell gräns på 7.50 joule över hela Europa, på samma sätt som man har i Tyskland och Italien mm. Detta har emellertid andra nationer opponerat sig emot eftersom detta försvårar eller omöjliggör jakt med luftvapen, vilket är en del av jakttraditionen i en del andra länder (typ England).
I det enda yttrande som jag har sett ifrån Sveriges sida är att RPS grymtar över Airsoft för dess inblandning i kriminalitet, både för kriminella att hota med och även för risken att polisen misstar ett Airsoftvapen med ett riktigt krutvapen i en allvarlig situation med onödiga dödsfall som resultat. Likaså är man oroad över trenden med allt mer potenta luftvapen med kaliber 25 och 30 samt effektnivåer mellan 50-100 joule. Här finns emellertid ingen konkret problembild, vilket är fallet med Airsoft, men man befarar att en sådan kan utvecklas i framtiden.
Mina gissningar..
Om jag får spekulera så tror jag nog att Frankrikes upplägg kan vinna acceptans även i Sverige. Min gissning är dock att inom grupp D så vill förmodligen RPS flytta över pepparsprej och tårgasvapen ifrån kategori två till kategori ett, varpå de hamnar under licens. Likaså har RPS sedan länge önskat att luftvapen med grövre kaliber än 177 alltid ska hamna på licens (oavsett effekt), då hade dessa hamnat i grupp C.
För övrigt så tror jag att RPS kan leva med en effektgräns på 20 joule för vanliga 177-luftvapen om man får gehör för ovanstående önskemål Med andra ord - jag tror att RPS har större problem med licensfria pepparsprejsvapen och tårgasvapen än med luftvapen mellan 10-20 joule och RPS inser förmodligen inte att man kan få igenom hur många mindre ändringar som helst med EUs goda minne. Sannolikt så kommer man alltså att välja sina önskemål noga för att få igenom så mycket som möjligt.
Resultatet?
Får vi igenom 20 joule som licensfri gräns på 177 och tappar Airsoft samt alla övriga luftvapen med grövre kalibrar utan licenskrav så tror jag att RPS hade varit nöjda. Man har sannolikt inte skapat en större problembild med luftvapen än vad som råder nu samtidigt som man blir av med Airsoft och smygstrypta grovkalibriga vapen som man har eller befarar problem med framöver. Därtill så slipper man handlägga ett gäng licenser för Field Target och liknande tävlingsgrenar.
Konsekvenser för hobbyn..
För Field Target (liksom HFT, BR, Silhouette etc) så tror jag detta kan innebära fördelar. Förmodligen så försvinner vår nationella tävlingsklass på 10 joule helt och all F/T kommer då troligtvis att fokuseras enbart runt 16J Int. Man kan alltså räkna med att en tröskel sänks för att få in fler deltagare till tävlingarna. Samtidigt så minskar dock incitamenten för att vara med i en klubb, då vapenlicenser inte längre kommer att krävas för Field Target. Att få ut licenser för luftvapen med andra kalibrar än 177 lär dock bli betydligt svårare då det sannolikt inte kommer att finnas så många skytteklubbar som bedriver någon tävlingsform med den här typen av vapen.
Överlag så tror jag det kommer att bli mycket spännande att följa vapenlagstiftningens utformning under de närmast kommande åren framöver.