"Ska jag skaffa en licens eller inte?"
Kaliber 177 med JSB RS 7.33 - 10J mot 16J (samma inskjutningsavstånd)
Nej, det är en ärligt ställd fråga av en entusiast som faktiskt INTE tänker bryta lagen. Frågan ställs eftersom frågeställaren, som önskar vara anonym, har ett vapen på 10J som hen är fullkomligt nöjd med men som ändå överväger att öka effekten på för att komma upp till 16J inför den kommande säsongens tävlingar.
Så, är det alltså en bra idé att gå upp till 16J eller är det rentav smartare att stanna på 10J?
Som jag ser saken så finns det två variabler som har stort inflytande på detta beslut. Har man licenser sedan tidigare och tillhörande vapenskåp etc så är naturligtvis tröskeln för att skaffa ännu ett licensvapen lägre. Har man däremot inget licensvapen tidigare och måste köpa ett skåp enkom för detta vapen så kan situationen bli en helt annan. Nästa faktor är om man har tänkt att tävla i Sverige eller om man vill tävla internationellt. Som bekant så har vi i Sverige en stor och livskraftig tävlingsklass för 10J så möjligheterna att tävla meningsfullt i just den här klassen är utomordentligt stora. Trots detta så vill många tävla internationellt och där finns ingen klass för 10J utan 16J blir vad som gäller.
Nu känner jag inte till de exakta förutsättningarna här, hen bifogade inte den här ytterligare informationen, men i de allra flesta fall så har man inte inte ett skåp tidigare om man är en renodlad luftvapenentusiast eller ny till sporten och likaså är det förhållandesvis ovanligt att man har ambition att tävla utomlands.
Givet inga internationella tävlingar och inget vapenskåp så hade jag alla gånger rekommenderat att man enbart kör 10J.
Med ett licensfritt vapen så får man en enorm frihet som man tappar så fort vapnet registreras på licens. Förutom att man slipper köpa skåp (ca 2-6000 kr, nytt/beg) samt betala 750 kr (licensavgift) så kan man skjuta betydligt friare, både av juridiska och rent praktiska skäl - licensfria vapen smäller mindre, drar mindre luft och riskerar inte att förstöra projektilfång lika lätt.
Det man förlorar är ju möjligheten att tävla internationellt (på samma villkor) samt ett vapen som får en mer krökt projektilbana på lite längre avstånd. Just här kunde jag läsa mig till en viss oro hos frågeställaren, hur mycket förlorar man egentligen?
Kort sagt så kan man säga att min erfarenhet är att man förlorar mindre i projektilbanans höjdled än vad man gör i sidled. Alltså, projektilen ifrån 10J drabbas betydligt lättare av yttre påverkan som exempelvis sidvind, än ett vapen på 16J. Skillnaden i höjdled, den krökta projektilbanan, är betydligt enklare för skytten att kompensera för och dessa problem uppstår dessutom först bortom 30 meter - inom detta avstånd så är skillnaden endera försumbar eller till och med fördelaktig till förmån för vapnet på 10J.
Om man inte tävlar internationellt så bör man nog ha en stark önskan om ett vapen med betydligt högre effekt än "bara" 16J för att motivera kostnaden och omaket för att ta ut en licens. I en sådan situation så får man betänka att det är precis lika enkelt/svårt att få ut licens på i princip vilket vapen som helst över 10J. Ett naturligt val är då ett vapen med kaliber 25 och 60-70 joule eftersom detta är tekniskt sett överlägset ett motsvarande vapen med kaliber 22 och 40-50 joule. Det enda rimliga skälet att skaffa det svagare 22-vapnet är att det fortfarande (oklart hur länge) går att använda i en för Sverige unik tävlingsklass på maximalt 45J, där detta vapen fungerar bättre än den grövre kalibern.